”Maastakäsin työskentelyä” on vaikka mitä erilaista. Oikeastaan maastakäsin työskentelyksi voidaan ajatella kaikki se tekeminen, jossa ihminen on maassa eikä hevosen selässä tai kärryillä. Joskus näitä menetelmiä kutsutaan myös maastakäsittelyksi mutta maastakäsittely voisi tarkalleen ottaen olla vaikkapa hevosen harjaamista tai loimittamista -sinällään se ei siis kerro oikeastaan vielä mitään mitä ollaan tekemässä.
Maastakäsin työskentelyn erilaisia muotoja on esimerkiksi:
* Klassisen ja akateemisen ratsastuksen erilaiset maasta työskentelyn muodot kuten
* lyhyin ratsuohjin sivusta tekeminen eli ”hand work” tai ”in hand”
* klassinen ohjasajo lyhyillä ohjilla
* ohjasajo pitkillä ohjilla
* perus akateeminen groundwork ”takaperinkävely” (siis ihminen kävelee takaperin, ei hevonen)
* kahdella ohjalla juoksuttaminen
* juoksuttaminen
* erilaiset perus talutusharjoitukset, siedättäminen jne arkinen perustyöskentely etenkin varsojen ja nuorten hevosten kanssa. Tähän voi liittyä ja usein liittyykin tietynlainen ”tapakoulutus”.
* liberty – työskentely hevonen vapaana
* natural horsemanship / western – tyyppinen työskentely
* trick training
* erilaiset jumppahommat kuten porkkanavenytykset ja ”hevosjooga”
* tavallaan myös työajo – monesti ihminen on maassa eikä kärryillä tai minkään vempeleen päällä
* muut vuorovaikutus- ja rentoutusharjoitukset maasta jotka voidaan toki liittää myös mihin vaan ylläolevista ja on syytäkin
En maininnut listassa ”maastaratsastusta”, jota vähän vierastan terminä. Minusta näistä aika moni on ”maastaratsastusta”; haluan tehdä samat asiat maasta ja selästä, esimerkiksi klassisen ja akateemisen ratsastuksen työkaluja käyttäessäni. Myös lyhyillä ohjilla ohjasajo (hevosen pepun vieressä tai välittömästi sen takana) on tavallaan maastaratsastusta, kuten myös vähän pidemmillä ohjilla ohjasajaminen. Silti – ratsastus on ratsastusta ja maastakäsin hevosen jumpaaminen on maastakäsin hevosen jumppaamista. Nämä maastakäsin jumpat sopivat yhtä hyvin ravurille, työhevoselle tai vaikkapa valjakkohevoselle.
TÄLLÄ KURSSILLA käymme läpi Sivistyneen Ratsastuksen olennaisimpia maastakäsin työskentelyn ja jumppaamisen muotoja: tavoitteena on vuorovaikutuksessa toimiva notkea ja vahva hevonen, joka suoriutuu tehtävistään helposti ja iloisesti. Tällainen hevonen on myös turvallisempi!
ALOITAMME keskustelemalla vuorovaikutuksesta ja tekemällä harjoituksia kohti mielekästä vuorovaikutusta hevosen kanssa.
JATKAMME tutustumalla erilaisiin maastakäsin työskentelyn menetelmiin, joista olen itse saanut paljon apua erilaisten hevosten kanssa: harjoitukset sopivat myös nuorille hevosille, vanhuksille, toipilaille jne. Käymme läpi myös erilaisia välineitä ja niiden sovittamista ja käyttöä.
POHDIMME myös positiivisen vahvisteen merkitystä ja käyttöä.